Sağlıklı üretim, sağlıklı yaşam ve sağlıklı nesiller için
Hasat önü meyve dökümü yetiştiriciyi doğrudan doğruya etkileyen bir sorundur. Yetiştirici ya fazla oranda meyve dökümüne önem vermeyecek ağaçlarda kalan meyve ile yetinecek ya da hasat önü meyve dökümünden önce, yani meyvelerin tam renklerini ve kalitelerini almadan bunları toplayacaktır. Şüphesiz her iki durum, yetiştiriciyi olduğu kadar milli ekonomiyi de olumsuz yönde etkiler. Bu yüzden hasat önü dökümünün nedenlerinin ve önleme çarelerinin araştırılması zorunlu görülmüştür (Özbek, 1971).
20. yy’ ın başlarındaki çalışmalar, meyve absisyonu üzerinde yoğunlaşmıştır. Absisyon (kopma) tabakasının teşekkülünde bitkisel hormonların rolleri önemlidir. Genel manada etki olarak yaşlanmayı hızlandıran bitkisel hormonlar, absisyon oluşumunu hızlandırır, yavaşlatanlar ise absisyon oluşumunu yavaşlatır. Meyve dökümleri içsel oksin miktarının en düşük olduğu dönemlerde yoğunlaşır. Sentetik oksinler absisyonu geciktirirken, etilen ise absisyonu tetikler (Karaçalı, 2009).
stopDROP, absisyon tabakasındaki hormon dengesini sağlar, hücre duvarını parçalayan enzimlerin aktivasyonunu baskı altına alır.
Hasat öncesi uygulamalarda etilen-oksin hormon dengesini sağlar ve böylelikle meyvelerdeki kopmaları geciktirir.
Etkisi yaklaşık 10 gün sürer ve meyve normal gelişimine devam eder.
Böylelikle; Hasat için süre kazanılır, iyi bir renk gelişimi sağlanır, kötü hava koşullarına direnç kazandırır.
Planlanan hasat tarihinden 20-25 gün öncesinde tek uygulama veya
Daha etkin bir önlem için 20-25 gün ve 10 gün önce çift uygulama tavsiye edilir.
Telif Hakkı © 2019 bioanatolia - created by CG 2019